Reizen kan vaak onnodige stress met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan een verouderde TomTom die niet meewerkt, onverwachte flitspalen of bussen die opeens een alternatieve route rijden.
Bron: Getty Images/iStockphoto
Gelukkig zijn er erg veel apps voor je mobiele telefoon die je kunnen helpen bij dit soort problemen! In deze blog zal ik je informeren over mijn favoriete reis-apps en waarvoor ik ze gebruik.
Persoonlijke navigatie via je mobiele telefoon
Waar vroeger een aparte TomTom of een Blaupunkt met een stapel van CD’s voor nodig was, heb je nu alles binnen handbereik op je mobiele telefoon!
Meeste mobiele telefoons van nu hebben standaard een navigatie-app. Het merk Android maakt bijvoorbeeld gebruik van de app ‘Google Maps’ en het merk Apple maakt gebruik van de app 'Kaarten'. Deze apps maken het mogelijk om je buurt te verkennen, restaurants en winkels in je omgeving te vinden en om automatisch een route uit te stippelen. Dat laatste kan voor zowel voetgangers als voor voertuigen als voor het openbaar vervoer.
Persoonlijk gebruik ik deze apps vooral voor navigatie in de auto en wanneer ik een bepaalde straat niet kan vinden. De kaarten van Google Maps zijn (over het algemeen) zeer accuraat en helpen goed bij het vinden van de kortste weg naar je bestemming!
Overzicht op het openbaar vervoer
Hoewel je met Google Maps ook het openbaar vervoer kunt bijhouden, zijn er andere apps die dat net iets beter doen. De app 9292 is erg simpel en gebruiksvriendelijk, en goed te gebruiken voor zowel bus- als treinritten. In de app kies je eerst je huidige locatie, en daaronder je bestemmingslocatie.
Na het invullen van deze twee locaties krijg je onder in je scherm een aantal opties voor deze reis. Als je op een van deze opties drukt, krijg je meer details over de rit te zien, bijvoorbeeld de gemiddelde reistijd, de kosten van de reis, welke haltes de bus passeert en op welk spoor je moet wachten op je trein.
Als je extra informatie wilt over je treinreizen, kun je ook de NS-app installeren. Deze werkt in principe hetzelfde, maar geeft je juist veel extra informatie die 9292 niet heeft; de drukte van de trein, actuele storingen, en voorzieningen op het station bijvoorbeeld. In beide apps is het ook mogelijk om tickets te kopen voor je reis, wat erg handig kan zijn als je geen OV-abonnement hebt!
Ik gebruik zelf vooral de app 9292, omdat ik vaak met de bus reis. Deze app heeft me vaak geholpen wanneer ik met de bus naar een nieuwe, onbekende plek moest gaan. De NS-app gebruik ik vooral voor nieuws over storingen of vertragingen.
Veiliger rijden met je mobiele telefoon
Naast navigatie geeft Google Maps ook de huidige verkeerssituatie aan op de weg, waardoor je files kunt vermijden. Als je nog meer gedetailleerde verkeersinformatie zoekt, raad ik de app Flitsmeister aan. Deze app kan je waarschuwen voor flitspalen, files, naderende ambulances en incidenten.
Alle apps die ik heb genoemd zijn gratis te downloaden in de Play Store voor Android-telefoons en in de App Store voor Apple-telefoons! Hopelijk helpen de apps je om reizen in het openbaar vervoer, op de weg of wandelend aangenamer te maken!
Comments