top of page

[Blog] Een Coronapas? Help!

Tegenwoordig kan je er niet meer omheen: de Coronapas! Maar hoe werk het nou precies? En hoe maak je een Coronapas aan als je geen mobiele telefoon hebt? In deze blog leggen we het stap voor stap uit!


Om te beginnnen: Als je een Coronapas wilt aanmaken, moet je jezelf eerst laten vaccineren, testen of moet je hersteld zijn van Corona.


Vaccineren

De eerste manier om aan een Coronapas te komen, is door je te laten vaccineren. 14 dagen na je laatste vaccinatie wordt je vaccinatiebewijs geldig. Daarna blijft deze (volgens de huidige regelingen) voor onbepaalde tijd geldig.

Een vaccinatieafspraak kun je maken via de GGD. Het telefoonnummer van de GGD is 0800-7070. Je kunt de afspraak ook via de website maken: https://coronatest.nl/.


Testen

De tweede manier om aan een Coronapas te komen, is door je te laten testen. De testuitslag moet dan "negatief" zijn. Het grote nadeel hieraan is dat de test slechts 24 uur geldig is.

Een testafspraak kun je maken via de GGD. Net als bij de vaccinatieafspraak kan dit telefonisch (0800-7070) of via de website: https://coronatest.nl/.


Herstellen van Corona

De laatste manier om aan een Coronapas te komen, is door te herstellen van Corona. Hiervoor heb je in eerste instantie een positieve test nodig van de GGD. Vanaf de 11e dag na de positieve test tot en met de 180e dag na de positieve test heb je dan een geldige Coronapas. Daarna is je Coronapas niet meer geldig.

 

DigiD

Om een vaccinatieafspraak of testafspraak te kunnen maken, heb je een DigiD nodig. Deze heb je later ook nodig voor het aanmaken van jouw Coronapas.

Als je nog geen DigiD hebt, moet je deze eerst aanvragen. Dit doe je via de volgende website: https://www.digid.nl/. Ga vervolgens naar "Aanvragen of activeren" en vraag je DigiD aan. Als je je DigiD hebt aangevraagd, ontvang je binnen enkele werkdagen een activeringscode. Deze moet je op dezelfde website invullen om je DigiD te activeren.

 

Hoe werkt de CoronaCheck-app?

Met de CoronaCheck-app kun je een Coronapas aanmaken. Dit is een QR-code op basis van een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs. Dit doe je als volgt:

 1. Download de CoronaCheck-app. Dit doe je via de Play Store (Android) of via de App Store (iOS).

 2. Open de CoronaCheck-app. Lees de privacyverklaring door en ga akkoord.

 3. Druk op "Bewijs Toevoegen" om je Coronapas aan te maken.

 4. Kies het soort bewijs dat je wilt toevoegen. Je kunt kiezen uit: een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een herstelbewijs.

 5. Log in met jouw DigiD.

Het inloggen met jouw DigiD kan op verschillende manieren:

 • Als je de DigiD-app op je mobiele telefoon hebt staan, druk je op "Inloggen met DigiD-app". Je wordt dan automatisch doorverwezen naar de DigiD-app.

 • De tweede optie is inloggen via een sms-controle. Bij deze optie stuurt de DigiD een code via SMS. Deze code moet je vervolgens invullen in de app.

 • De derde optie is inloggen met je rijbewijs. Bij deze optie moet je je rijbewijs scannen met je mobiele telefoon. Aan de hand van jouw persoonlijke gegevens kan de app vervolgens automatisch inloggen.

 • De laatste optie is inloggen met een identiteitskaart of paspoort. Ook hier moet je je identiteitskaart/paspoort scannen en logt de app vervolgens automatisch in aan de hand van jouw persoonlijke gegevens.

Tot slot druk je op "Maak QR-code". Je krijgt dan twee QR-codes: een Nederlandse QR-code en een internationale QR-code. De internationale QR-code gebruik je in het buitenland.


Ik heb geen mobiele telefoon! Help!

Je hebt geen mobiele telefoon, wat nu? Als je geen mobiele telefoon hebt, moet je je Coronapas aanvragen via de computer, waarnaar je hem kunt uitprinten. Hoe werkt dit?

 1. Je gaat naar de volgende website: https://coronacheck.nl/nl/print/.

 2. Lees de privacyverklaring door en ga akkoord. Vervolgens volg je een vergelijkbaar stappenplan als het stappenplan dat we zojuist hebben besproken.

 3. Kies het soort bewijs dat je wilt toevoegen.

 4. Log in met je DigiD.

 5. Maak je bewijs aan en print het uit. Je uitgeprinte Coronapas is één jaar geldig, daarna moet je hem opnieuw uitprinten.

Hopelijk weet je nu hoe je een Coronapas moet aanmaken! Mocht je nog steeds vragen hebben of het nog niet helemaal begrijpen, kom dan vooral een keer langs bij onze Open Inloop! Iedere zaterdag van 10:00 tot 12:00 is een Open Inloop in Elsloo (Burgemeester Maenenstraat 39, 6181 EA Elsloo) en iedere dinsdag van 13:30 tot 15:30 is een Open Inloop in Stein (Heerstraat-Centrum 38, 6171 HW Stein). Kom vooral een keertje langs!


Heb je nog andere vragen? Ga dan naar onze website en contacteer ons!

100 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page