top of page

[Blog] Hoe weet je of een artikel betrouwbaar is?

Er staan heel veel artikelen op het internet, die door veel verschillende mensen gelezen worden. Maar hoe kun je er nu achter komen hoe betrouwbaar zo'n artikel is? Veel mensen weten dit niet en gaan er gewoon vanuit dat alles klopt wat op het internet staat. Vandaag leggen we je uit hoe je erachter kunt komen hoe betrouwbaar een artikel daadwerkelijk is!


Als je erachter wilt komen hoe betrouwbaar een artikel is, is het belangrijk dat je jezelf de volgende 3 vragen stelt:

  1. Is hetgeen dat je leest een mening of een feit?

  2. Wordt er een bronvermelding gebruikt bij cijfers en andere gegevens?

  3. Wordt het artikel van verschillende kanten bekeken met feiten?


Mening of feit?

Het is belangrijk dat je jezelf afvraagt of je te maken hebt met een mening of met een feit, omdat een mening het artikel niet betrouwbaarder maakt. Meningen zijn van persoon tot persoon verschillend en daarom is het belangrijk dat artikelen worden ondersteund met feiten. Bij feiten kan je denken aan de onderbouwing van een mening. Wat wel belangrijk is, is dat deze feiten ook kloppen. Daarom is het belangrijk om ook goed naar de

bronvermelding te kijken.


Bronvermelding

Het is belangrijk dat bij een artikel met feiten gewerkt wordt met een bronvermelding. Dit kan op verschillende manieren gebruikt zijn. Je kan denken aan andere websites (van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor Statistiek), maar het kan ook bijvoorbeeld een onderzoek zijn dat wetenschappers hebben verricht. Als er dus feiten worden genoemd in het artikel, moeten deze wel de juiste bronvermelding hebben. Is deze niet aanwezig, dan is de kans groot dat dit artikel een stuk minder betrouwbaar is. Daarnaast is het ook van belang dat de bronnen die gebruikt worden in de bronvermelding van goede kwaliteit zijn. Wikipedia is meestal geen goede bron, omdat iedereen deze kan aanpassen. Een website zoals RIVM is bijvoorbeeld al veel betrouwbaarder, omdat deze voornamelijk gebaseerd is op verschillende onderzoeken.


Verschillende kanten

Tot slot is het ook belangrijk dat een artikel van meerdere kanten besproken wordt. Als het bijvoorbeeld gaat om een gevecht op een school, kun je niet alleen maar uitgaan van het verhaal van slechts 1 persoon. Het is belangrijk dat je dan van beide kanten het verhaal hoort. Dit maakt alles veel betrouwbaarder. Zo gaat dat ook met artikelen. Als een artikel ondersteunt wordt door het van meerdere kanten te belichten, is het dus al een stuk betrouwbaarder.


Meest betrouwbare bronnen

De meest betrouwbare bronnen zijn wetenschappelijke artikelen/boeken. Dit zijn dus artikelen of boeken geschreven door wetenschappers en/of onderzoekers. Daarnaast zijn ook handelsboeken en professionele artikelen zeer betrouwbaar. Dit zijn boeken/artikelen die geschreven zijn door mensen die gespecialiseerd zijn in het behandelde vakgebied. Ook artikelen uit bekende kranten en tijdschriften zijn meestal betrouwbare bronnen. Let er wel op dat er ook kranten en tijdschriften zijn die wat minder betrouwbaar zijn. Voorbeelden van betrouwbare kranten/tijdschriften zijn NOS en NRC. Tot slot zijn overheidswebsites ook heel betrouwbaar. De overheid heeft deze websites immers opgezet, dus dan mag je ervan uitgaan dat de informatie op deze websites ook klopt. Als je bijvoorbeeld meer informatie wil over je gezondheid, is www.thuisarts.nl een hele betrouwbare bron. Deze website is namelijk in elkaar gezet door medische specialisten en huisartsen.












Vond je deze blog interessant? Bekijk dan vooral ook onze andere blogs!

222 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page