top of page

[Blog] Het ontstaan van sociale media!


Vroeger moest men de straat op om nieuwe mensen te leren kennen, maar tegenwoordig kan dit allemaal via het internet. Er is vrijwel geen fysiek contact meer nodig om nieuwe mensen te leren kennen. Deze digitale revolutie heeft voor veel veranderingen gezorgd in de maatschappij, maar hoe is dit nou allemaal begonnen?


 

Wat is sociale media?

Sociale media is een algemeen begrip voor allerlei online platformen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Twitter, Youtube, Instagram en LinkedIn. De gebruikers van deze platformen kunnen zowel commerciële doeleinden als interactieve doeleinden hebben. Daarnaast heeft elk platform zijn eigen doelgroepen en eigen doeleinden. Zo wordt LinkedIn bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt voor het bouwen en onderhouden van een professioneel netwerk.Het ontstaan van sociale media

Nu we weten wat sociale media inhoudt, gaan we kijken naar hoe dit allemaal is ontstaan. Sociale media is ontstaan door de groei van het internet. Platformen als Facebook en Twitter waren de eersten die het mogelijk maakten om een persoonlijk profiel te creëren, waardoor je online contact kon leggen met andere gebruikers. Dit werd al snel erg populair en het duurde dan ook niet lang voordat dit wereldwijd gebruikt werd.


In deze afbeelding is te zien wanneer bepaalde platformen zijn ontstaan.

De gebruiker

Sociale media blinkt vooral uit in het feit dat het volledig draait om de gebruiker. De gebruiker kan zelf kiezen wat hij/zij wil delen met de buitenwereld en wat niet. Ook is het mogelijk om alleen een profiel aan te maken en verder niets te delen met andere gebruikers. Op deze manier kun je wel gewoon profielen van andere mensen bekijken, maar is er op jouw profiel niets te zien. Op sommige platformen is het ook mogelijk om je account op "privé" te zetten, waardoor jij als gebruiker zelf kan kiezen wie er wel en niet jouw profiel kan bekijken.


Huidige situatie

Op het moment is sociale media zich nog steeds aan het uitbreiden. Steeds meer jongeren maken gebruik van sociale media en de commerciële verdiensten worden ook steeds groter. Sociale media is voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit hun leven. Voor de een is het LinkedIn voor het onderhouden en uitbreiden van een zakelijk netwerk en voor de ander is het Pinterest voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast verschijnen er ook steeds meer nieuwe sociale platformen en worden sommige oudere platformen wat minder populair. Wie weet welke sociale platformen over 10 jaar nog relevant zijn!


Wil je meer te weten komen over sociale media of zou je zelf graag blogs willen schrijven voor Stichting JVO? Ga dan naar onze website en contacteer ons!1.031 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

2 ความคิดเห็น


Guest
12 ต.ค. 2566

waar is de bronnenlijst van de blog?

ถูกใจ
Guest
12 ต.ค. 2566
ตอบกลับไปที่

geen idee

ถูกใจ
bottom of page